Thursday, 28 July 2011

Aku = Saudah zam'ah

Assalamualaikum dan salam senyuman buat semua yang menyinggah dan tersinggah di blog saya ini..moga hari-hari kalian padat dengan rahmat-Nya,amiin...(^ ^)~


Saya sangat - sangat cemburu dan mengagumi 12 orang ummul mukminin .Mereka adalah manusia terpilih untuk menjadi pendamping Rasulullah s.a.w dan antara penyokong kuat agama Islam selain daripada para sahabiyah.Mereka mempunyai akhlak seindah kilauan permata, akal yang cerdas serta jiwa yang tegar dalam memperjuangkan Islam.Saya bener-benar cemburu!


Antara Ummul Mukminin yang paling saya kagumi adalah Saudah bte Zam'ah. Beliau merupakan sosok tubuh yang banyak menanggung derita bukan sahaja untuk keluarga, bahkan untuk agama. Saya amat terkesan dengan penderitaan yang dialaminya semenjak beliau memeluk Islam dan bertambah dengan kematian suaminya. Beliau merupakan antara orang yang terawal memeluk Islam dan telah menyertai hijrah pertama ke Madinah. Saat paling bahagia baginya adalah apabila Rasulullah meminang Saudah untuk menjadi isteri baginda.


Saudah adalah seorang wanita yang tinggi besar, berbadan gemuk, tidak cantik, juga tidak kaya.Tetapi akalnya sangat cerdas. Beliau juga seorang yang kelakar dan pandai menghiburkan hati nabi .Beliau juga sangat disayangi oleh saidatina Aishah. Pandangan pribadi saya, beliau adalah isteri  yang paling ideal untuk dicontohi..=)


Aisyah berkata: Aku tidak pernah melihat seorang wanita yang paling aku ingin sekali menjadi dia daripada Saudah binti Zam’ah, ketika dia tua dia berikan gilirannya dari Rasulullah Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam kepada Aisyah. ( Shahih Muslim 2/1085).

sirami hati dengan akhlak yang shohih..

Kisah beliau benar-benar memberi kekuatan kepada saya untuk cekal dijalan-Nya dan mendorong saya untuk berusaha memiliki akhlak seindah Saudah Zam'ah. Semoga allah meredhainya dan merahmatinya..amiin..sama-sama kita usaha..InshaAllah..=)

Friday, 22 July 2011

Be Strong..yeah!



Somrtimes, I really need 'words' to motivate me..


Sometimes, my smile is totally fake but that how i attempt to be strong while praying to the owner of the strength..the Almighty Allah..and it works! (^^)~

May Allah bless all muslims in the world and me (he..)..
and give strength to Palestinian(muslims) to face all the trials..
amiin..

Friday, 15 July 2011

Berat lagikah ujian setelah diuji?..

Salam mahabbah buat semua...(^^)


Melihat orang lain diuji adakalanya membuat air liur yang ditelan terasa payah melalui kerongkong. Apa lagi bila melihat mereka yang kalah dalam ujian tersebut. Uwaa...kadang- kadang saya rasa macam nak nangis sebab takut.Takut saya juga akan jadi begitu dan terus tersungkur. Mujurlah ada ayat Al-Quran yang mampu menguatkan hati."لا يكلف الله نفسا إلا وسعها".. Ya, Allah takkan menguji seorang hamba melainkan dia mampu. Jika difikirkan semula, inilah juga cara Allah untuk menanam juga menguji tahap kepercayaan kita kepadaNya. Kalau kita percaya pada Allah, ujian yang diberi akan terasa seperti nikmat.Why? Kerana kita tahu Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk kita..


Tapi jika sebaliknya? Ujian itu terasa duri yang menusuk dan kita akan mula mempersoalkan tuhan atas apa yang menimpa. Huh...inilah yang paling saya takuti.Bukankah ia akan menjadi titik mula kepada hilangnya keyakinan kita kepada Allah? Dan apa akan jadi kalau kita bersangka buruk pada Allah?





“Sesungguhnya apa-apa yang akan Aku lakukan terhadap hambaKu adalah mengikut sangkaan hambaKu terhadap-Ku, dan Aku bersamanya apabila dia mengingatiKu. Jika dia mengingatiKu di dalam hatinya maka Aku mengingati dia di dalam hati-Ku, dan jika dia mengingati-Ku dalam perhimpunan maka Aku ingati dia dalam perhimpunan yang lebih baik (yakni jemaah para malaikat). Apabila hamba-Ku mendekati-Ku sejengkal, maka Aku dekati dia sehasta. Apabila dia mendekati Aku sehasta, maka Aku dekati dia sedepa. Dan apabila dia datang mendekati Aku dengan berjalan, maka Aku dekati dia dengan berlari” (Hadith Riwayat Imam Ahmad, Bukhari, Muslim dan lain-lain)

Jadi, mulakanlah dan teruskanlah yakin dan percaya kepada Allah kerana Dia adalah yang paling dipercayai..fighting!!^^~


Without Allah, we mean nothing..

Thursday, 7 July 2011

Mengata dan berkata..Beza ke??

A :"psst! meh la, aku nak cite sikit pasal si C..
B : Ish,tak baiklah mengata orang..
A : Mana ada mengata..Aku nak berkata je..Berkata perkara yang benar..


Biasanya, dialog A macam inilah yang acap kali diucapkan oleh orang yang 'minat' mengumpat. Mereka tak rasa bercerita tentang keaiban orang lain adalah dosa bahkan diumpamakan Allah seolah-olah  memakan daging saudaranya  yang telah mati. Firman Allah dalam surah Al-Hujurat ayat 12:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلا تَجَسَّسُوا وَلا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertaqwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” 

Dan tahukah kalian apakah sebenarnya mengumpat itu? Rasulullah telah pun memberitahu kita :


 Nabi Muhammad SAW bejumpa dengan para sahabat dan bertanya, “ Kamu tahu apa itu mengumpat? ” Mereka menjawab “ Allah dan Rasul-Nya lebih tahu ” Nabi bersabda lagi, “ Kamu menyebut apa yang saudara kamu benci” Mereka berkata lagi, “ Apa kata kalau yang kusebut itu sememangnya ada pada saudaraku? “ Nabi bersabda lagi, “ Jika yang kamu sebut itu ada pada dia, maka itulah mengumpat. Jika yang disebut itu tiada padanya, maka itulah pembohongan 
besar. ” (Hr Muslim )


Tonton movie di bawah dan ambillah pengajaran..

video

So, sama-samalah kita buang tabiat mengumpat( jika ada). Jika tiada, let us find ways untuk prevent diri kita dari terjebak..Jom cuci hati! (^^)~

Sunday, 3 July 2011

KPOP?? MPOP??

Salam mujahadah buat semua yang bergelar hamba..

'pentingkan perkara yang lebih penting kerana tiada perkara yang penting melainkan yang terpenting...bla...bla..bla..' Ayat ni dah selalu saya dengar sebab setiap kali main permainan radio rosak kat sekolah dulu, perkataan ni wajib ada untuk mengelirukan pemain.Hmm...nme pun main kan? So, nobody take note dengan kelebihan disebalik kata-kata ni. Why not kita renungkan sama-sama..

Kata-kata ni mengajak kita untuk sentiasa pentingkan perkara yang prioriti, sebab banyak sangat perkara penting dalam hidup kita dan takkan lah dalam satu masa kita boleh settlekan semua.Betul tak? So, kita mestilah cari yang aula dulu, then followed by others. Macam juga masalah yang hangat diperkatakan sekarang terutamanya remaja. KPOP(Korean POP)...yup! Sekarang ini heboh pasal orang Malaysia nak tiru macam KPOP dan jadilah ia MPOP(MalaysianPOP)..Saya di sini bukanlah nak memperkatakan tentang isu yang mendapat perhatian hampir semua remaja Malaysia yang mengikuti perkembangan industri hiburan Korea (sekarang dah jadi fever kat Malaysia) ataupun negara kita sendiri, tapi  saya tertanya sendiri, pentingkah ia sehingga membawa kepada pergaduhan dan tak mustahil ia akan menyebabkan perpecahan.

Kita masih ada perkara yang lebih prioritas untuk difikirkan terutamanya isu saudara kita di Palestin. Mungkin ramai yang kata : "Alah..buat apa nak kisah sangat..isu tu dah lama, dari dulu sampai sekarang tak habis-habis.. biar je lah.." atau mungkin, "yang penting negara kita aman..".Bagaimana mungkin kita akan berkata begitu sedangkan di akhirat nanti kita tidak akan aman dengan soalan-soalan daripada Allah tentang tanggungjawab kita pada mereka sebagai saudara kita?


Hadith 35-Muslim sesama muslim adalah bersaudara

عن أبي هريرة قال: قال رسول الله لا تحاسدوا ولا تناجشوا ولاتباغضوا، ولا يبع بعضكم على بيع بعض، وكونوا عباد الله إخوانا،المسلم أخو المسلم، لا يظلمه ولا يخذله، ولا يكذبه، ولا يحقره،التقوى ههنا، ويشير إلى صدره ثلاث مرات بحسب امرئ منالشر أن يحقر أخاه المسلم، المسلم على المسلم حرام دمه،وماله، وعرضه -رواه مسلم.

Hadis diriwayatkan oleh al-lmam Muslim. Daripada Abu Hurairah r.a. beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda: Janganlah kamu saling dengki mendengki, tipu menipu, benci membenci, belakang membelakangi antara satu sama lain. Janganlah sebahagian kamu menjual barangan atas jualan orang lain. Hendaklah kamu menjadi hamba-hamba Allah yang bersaudara. Seorang muslim adalah saudara bagi seorang muslim; dia tidak boleh menzaliminya, membiarkannya (dalam kehinaan), membohonginya dan menghinanya. Ketaqwaan itu di sini - sambil Baginda menunjuk ke dadanya sebanyak tiga kali - Cukuplah seseorang itu mendapat keburukan apabila dia menghina saudaranya yang muslim. Setiap orang muslim ke atas muslim itu haram darahnya, hartanya dan maruah dirinya. 

Kita tak perlu mengangkat senjata dan pergi ke negara mereka untuk berperang, buatlah apa yang termampu seperti mendoakan mereka disetiap usai solat fardhu, memboikot barangan Israel dan yang bersekutu dengannya, mengikuti perkembangan mereka dan banyak lagi.Jangan mencari alasan untuk tidak berbuat. When there is a will, there will surely ways. 

Masalah keruntuhan akhlak juga adalah merupakan masalah yang penting and we need to find ways to overcome. Takkan kita nak biarkan statistik anak luar nikah yang berdaftar*(kini mencapai 81,000 orang) meningkat? Belum lagi masuk yang tidak berdaftar.Allah...Lelahnya umat akhir zaman. Kita semua bertanggungjawab untuk hal-hal superserius seperti ini. Kenapa? Kerana yang banyak melakukan perkara terkutuk ini adalah saudara seIslam kita dan kerana kita telah diberi kesedaran oleh Allah tentang itu.Berpijaklah dibumi nyata!

*Angka yang dikeluarkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim)